Putjeszolen: Wat te doen tegen pitted keratolysis?
Gelukkig zijn er effectieve manieren om putjeszolen te behandelen en te voorkomen. Hier vind je alles wat je moet weten over putjeszolen en hoe je ze kunt bestrijden.
Wat zijn putjeszolen?
Putjeszolen ontstaan door een infectie met bacteriën die de buitenste laag van de huid aantasten. Deze bacteriën gedijen goed in vochtige, warme omgevingen, zoals in strakke schoenen die lange tijd gedragen worden. De symptomen van putjeszolen zijn onder andere:
- Kleine, ronde putjes in de huid van de voetzolen.
- Een sterke, onaangename geur die vaak moeilijk te maskeren is.
- Roodheid of irritatie van de huid, soms gepaard met pijn.
Zijn putjeszolen besmettelijk?
Nee, de aandoening is niet besmettelijk zoals voetschimmel. De kwaal ontstaat door een combinatie van omstandigheden (warmte en vocht). De veroorzakende bacterie leeft normaliter bij iedereen op de huid. Dus iedereen is vatbaar hiervoor.
Putjeszolen behandelen
De behandeling van putjeszolen (pitted keratolysis) start vaak met het aanpakken van de onderliggende oorzaak, die in veel gevallen zweetvoeten betreft.
Gebruik PediSpray® Voetspray (aluminiumchoride oplossing)
Overmatig zweten is een van de belangrijkste oorzaken van putjeszolen. Pedispray Voetspray helpt om het zweten te verminderen en neutraliseert onaangename geuren. Door dagelijks Pedispray te gebruiken, blijven je voeten droog en fris.
- Voor het slapen gaan voeten goed wassen en drogen
- Breng PediSpray® aan en laat het goed inwerken
- Volgende ochtend de voeten nogmaals wassen
- Herhaal dit 2 tot 5 dagen achtereen
- Als de huid droger worden volstaat een behandeling van enkele keren per week (niet meer dagelijks)
Het kan zijn dat een tijd na behandeling het zweetvoeten probleem weer de kop op doet. Een korte nabehandeling zal dan noodzakelijk zijn.
Houd altijd goede hygiëne regels in acht.
Gebruik PediFris® Schoenpoeder
Pedifris Schoenpoeder is speciaal ontwikkeld om de bacteriën die putjeszolen veroorzaken, te bestrijden. Dit poeder desinfecteert je schoenen, waardoor de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de putjes en de geur worden gedood.
Hoewel putjeszolen vaak goed te behandelen zijn met de juiste producten en hygiëne, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan als:
- De symptomen ondanks behandeling aanhouden of verergeren.
- Je merkt dat de infectie zich uitbreidt of dat er sprake is van pijnlijke ontstekingen.
- Er na enkele weken geen verbetering zichtbaar is.
De huisarts kan dan aanvullende behandelingen voorschrijven, zoals antibiotica, om de bacteriële infectie onder controle te krijgen.
- Azijnbad: Een voetbad in een mengsel van azijn en water kan helpen om de bacteriën die putjeszolen veroorzaken, te doden. Azijn heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kan helpen om de huid te reinigen.
- Zuiveringszout: Dit kan worden gebruikt om vocht te absorberen en de huid te desinfecteren. Meng zuiveringszout met een beetje water om een pasta te maken en breng dit aan op de aangedane plekken.
Hoewel deze huismiddeltjes soms verlichting kunnen bieden, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een effectieve en veilige behandeling.