Voetwratten

Het kan je zomaar overkomen: je loopt op blote voeten rond het zwembad of in de sportschool en voor je het weet, ben je thuisgekomen met een ongewenste souvenir. Je hebt een voetwrat.

Inhoud

Wat is een voetwrat?

Een voetwrat is een harde, ruwe, ronde, huidkleurige groei die zich op de huid van je voet vormt. In de medische wereld noemen we deze ook wel ‘verruca plantaris’ of ‘verruca vulgaris’. Voetwratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), een zeer besmettelijk virus dat gemakkelijk wordt overgedragen in vochtige, warme omgevingen zoals openbare zwembaden en sportscholen.

Wat zijn de symptomen van een voetwrat?

Je zult misschien niet eens merken dat je een voetwrat hebt totdat je wat ongemak of pijn begint te voelen, vooral bij het lopen of staan.

Dit komt omdat voetwratten vaak op de drukpunten van de voet ontstaan. Soms heeft een voetwrat zwarte puntjes in het midden. Deze zijn niet gevaarlijk, maar duiden op kleine, geklonterde bloedvaatjes.

Wat is de oorzaak van voetwratten?

Zoals eerder genoemd, worden wratten veroorzaakt door HPV. Dit virus kan het lichaam binnendringen door kleine sneetjes of schrammen in je huid. Niet iedereen die in contact komt met HPV zal een voetwrat ontwikkelen. Het immuunsysteem speelt hier een belangrijke rol bij. Het virus kan ook worden overgedragen door indirect contact, zoals het gebruik van dezelfde handdoek of schoenen van iemand die besmet is.

Voetwrat, wat te doen?

Als je een voetwrat hebt, zijn er verschillende behandelingsopties die je kunt overwegen. Eén optie is om een over-the-counter wratten verwijderaar te proberen. Deze bevatten vaak een stof genaamd salicylzuur die helpt om de wrat geleidelijk te verwijderen. Als dit niet werkt, kun je naar een huisarts of dermatoloog gaan voor professionele behandelingen, zoals bevriezing (cryotherapie), elektrochirurgie of lasertherapie.

Hoe kun je voetwratten voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het nemen van eenvoudige voorzorgsmaatregelen kan je helpen voetwratten te vermijden. Draag bijvoorbeeld waterdichte sandalen in openbare vochtige ruimtes, deel geen handdoeken of schoenen, en houd je voeten schoon en droog. Het versterken van je immuunsysteem door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen, kan ook helpen om het virus op afstand te houden.

Voetwratten verwijderen oma weet raadt- oma weet raad - FAQ

Voetwratten zijn toch wel onaangenaam en kunnen je dagelijkse leven beïnvloeden, maar met de juiste behandeling en preventiemaatregelen, hoef je niet te lijden. Onthoud, als je ooit twijfelt over een groei op je huid, is het altijd het beste om medisch advies in te winnen.

 
         

Kan ik voetwratten krijgen door op blote voeten te lopen?

 
    
                                    
           

Ja, je kunt wratten krijgen door op blote voeten te lopen in openbare, vochtige ruimtes zoals sportscholen, zwembaden of douches. Het dragen van waterdichte sandalen kan helpen voorkomen dat je het virus oploopt.

                
 
 
         

Is het humaan papillomavirus (HPV) altijd de oorzaak van voetwratten?

 
    
                                    
           

Ja, HPV is het virus dat voetwratten veroorzaakt. Er zijn echter meer dan 100 verschillende soorten HPV en niet alle veroorzaken wratten.

                
 
 
         

Zijn voetwratten besmettelijk?

 
    
                                    
           

Ja, voetwratten zijn zeer besmettelijk. Ze kunnen van persoon tot persoon worden overgedragen, zowel door direct contact als indirect, zoals door het delen van schoenen of handdoeken.

                
 
 
         

Hoe lang duurt het voordat een voetwrat verdwijnt?

 
    
                                    
           

Het varieert van persoon tot persoon. Sommige wratten verdwijnen vanzelf binnen een jaar of twee, terwijl anderen professionele behandeling nodig hebben om ze te verwijderen.

                
 
 
         

Kunnen voetwratten terugkomen na behandeling?

 
    
                                    
           

Ja, het is mogelijk dat wratten terugkomen na behandeling, vooral als het onderliggende virus niet volledig is geëlimineerd. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te blijven nemen, zelfs na het verdwijnen van een wrat.